Betydligt fler anmäler grannen för fusk

Det har blivit allt vanligare att grannar eller arbetskamrater anmäler varandra för bidragsfusk. Antalet anonyma anmälningar om just bidragsfusk har ökat rejält hos försäkringskassan i Kronobergs län.

- Vi tycker att det är bra. Det visar att satsningen vi gjort det senaste året när det gäller att stävja brotten mot socialförsäkringen är rätt, säger Ingmar Gustafsson som är enhetschef för kontrollgruppen på Försäkringskassan i Växjö.

På Försäkringskassan i Kronobergs län har antalet anonyma anmälningarna ökat kraftigt. Under år 2005 kom bara det bara in sex anmälningar om misstänkt bidragsfusk. Förra året kom det in närmare 150 anmälningar.

Enligt Ingmar Gustafsson handlar tipsen ofta om att man misstänker att sin granne får sjukersättning och ändå jobbar heltid, eller att man har hört att någon är sambo med sin partner och samtidigt har sökt bostadsbidrag för ensamboende.

Av de anonyma anmälningarna så leder ungefär bara 20 % till att Försäkringskassan kan avslöja någon för fusk. Men Ingmar Gustafsson tycker ändå det är viktigt att folk fortsätter att tipsa om saker de tycker ser misstänkt ut, för ibland kommer det in tips som stämmer.