Jevtic blir proffs i Ljungby IF

Fotbollsklubben Ljungby IF har anställt sitt första heltidsproffs. Det är den förre Österspelaren, 33-årige Goran Jevtic, som nu skrivit under ett 1-årskontrakt med division 2-klubben. Men turerna har varit många innan föreningen tog beslutet att anställa Jevtic.
Det är mycket ovanligt att en klubb i division 2 har professionenella fotbollsspelare. Anlednignen är helt enkelt att det är för dyrt. I höstas, när diskussionerna mellan Ljungby IF och Jevtic inleddes, letade därför klubben upp ett jobb inom omsorgen till Goran Jevtic. Men Jevtic, som är jugoslavisk medborgare, fick inget arbetstillstånd. Anledningen är att svenskar har förtur på arbetsmarknaden om det uppstår en konkurrens-situation om en tjänst, vilket var fallet med Jevtic omsorgsjobb. Men som professionell fotbollsspelare är situationen annorlunda. Den typen av arbetstillstånd är lättare att få, eftersom det i praktiken inte finns någon konkurrens om hans plats i Ljungby IF. I vart fall inte ut arbetsmarknadssynpunkt. Och trots att det kostar Ljungby en mindre förmögenhet valde klubben att anställa Goran Jevtic. Kontraktet med Ljungby IF räddade med största sannolikhet Goran Jevtic från utvisning ur Sverige och han låter därför hälsa via sportchefen Klas Nilsson att han är tacksam för vad Ljungby har gjort för honom. Klas Nilsson säger att 33-årige Jevtic ger klubben en stabilitet som inte yngre spelare skulle kunnat bidra med på samma sätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".