Protest mot planerade utvisningar av afghaner

På fredagen inleds en protestaktion i Växjö mot att Migrationsverket vill skicka tillbaka afghanska män till hemlandet.

Vid lunchtid uppvaktas politikerna i kommunhuset och uppmanas att skriva på en protestlista. På lördagen hålls ett möte på Speakers corner där fler namnunderskrifter ska samlas in.

Initiativet har tagits av fyra lärare på Komvux. Bakgrunden är att det i Växjö finns runt 20 afghaner som haft tidsbegränsat uppehållstillstånd men nu hotas av avvisning. En 21-årig man redan hämtats av polisen och nu väntar på besked från Migrationsverket.

Enligt Migrationsverket så får inga flyktingar skickas tillbaks till de södra delarna av Afghanistan just nu, där råder väpnad konflikt. Men till huvudstaden Kabul går det enligt migrationsverket bra att skicka män, där är det mer säkert.

En av dem som väldigt snart kan kommer att skickas tillbaka är en 21-årig man som bott i Växjö i nästan 4 år. Förra veckan hämtades han av polisen och han sitter nu inlåst på en polisstation i södra Sverige:

- Polisen kom vid 5 på morgonen och sa att jag skulle följa med, jag förstod ingenting, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

- Det är fruktansvärt att en person som inte är kriminell behandlas så här, säger Anna Bertland.

Och vid halv tolv på fredagen börjar alltså Anna Bertland och hennes kollegor sin aktion, först med namninsamling på kommunhuset i Växjö och imorgon anordnar de ett appellmöte på Speakers corner.

Men den 21-årige afghanen som Sveriges Radio Kronoberg pratat med är rädd att det är för sent att göra något och han är mycket orolig för det han tror kommer hända i Afghanistan.

- Jag kommer bli fängslad och dödad, säger han.

Men Anna Bertland tror ändå att det går att få Migrationsverket att ändra sig.

- Vi tror på det demokratiska systemet och att vi genom opinion kan påverka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".