Framtiden osäker för små gymnasieskolor

Elever kan numera fritt välja skola, även om hemkommunen kan erbjuda samma utbildning. Det här är något som kan slå hårt mot små skolor, men även stora skolor kan få problem.

Gymnasieskolorna i Uppvidinge och Markaryds kommun är två av de mindre skolorna i länet som kanske riskerar att försvinna om elevantalet minskar drastiskt. Det här problemet tacklar man på olika sätt.

I Markaryd satsar man mycket pengar på att marknadsföra sig, medan gymnasieskolan i Uppvidinge är den skola som satsar minst på det här i hela länet.

Men även de skolor som inte ligger i farozonen att försvinna lägger mycket pengar på marknadsföring.

Ett exempel är Kungsmadsskolan i Växjö som har en stor banderoll hängandes på Storgatan i centrum, där de även har en monter med information om skolan. Men exakt hur mycket pengar som går till marknadsföring, det vill inte Kungsmadsskolans rektor Klas Gummesson berätta, mer än att det rör sig om mer än 200 000 kronor.

Även Sunnerbogymnasiet i Ljungby som är en av de största skolorna i länet, lägger mycket pengar på marknadsföring, enligt rektor Johan Nylin rör det sig om drygt 400 000 kronor inklusive löner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".