World Trade Center

Mångmiljardsatsning i sydost

Karlskrona får ett World Trade Center. Det blir det tredje i sydostregionen inom loppet av åtta månader. Sedan tidigare är det klart att det ska byggas World Trade Center i Växjö och i Kalmar.

Det är bolaget Kärnhem som står bakom planerna. Kärnhem räknar med en investering på två miljarder kronor i anläggningen i Karlskrona. Sammanlagt handlar det om en satsning på över fem miljarder för de tre World Trade Center som ska byggas i Växjö, Kalmar och Karlskrona.

-Det är så mycket pengar så… Det är så att man får dela upp det här i små tårtbitar, säger Kärnhems vd Anders Öman.

- När det gäller bostadssidan så kommer den att finansiera sig själv via bostadsrättsföreningar och köparna till bostäderna. När det gäller hotell, som ska byggas på något ställe, och kontor och galleria, så kommer vi att ha partners. Det är klart att det är ett hårt arbete, det är mycket som ska göras, och det kommer att ta sin tid. Men vi känner inget som säger att vi inte skulle klara finansieringen, även om vi inte själva klarar den, säger Anders Öman.

World Trade Center finns i många länder

Det ska alltså bli både bostäder, gallerior och kontor i de tre World Trade Center-husen. I Växjö byggs runt 40.000 kvadratmeter, varav 10.000 kvadratmeter kontor, där en del av medlemsföretagen ska få plats, enligt Anders Öman.

Begreppet World Trade Center får kanske många att tänka på terrorattentaten i New York den 11 september 2001. Men det finns omkring 300 World Trade Center i runt 100 länder, enligt organisationen World Trade Center association. Och det är bland annat det nätverket som ska locka nya medlemmar. Anders Öman hoppas på 1.000 medlemsföretag i regionen.

-Vi kan erbjuda allt från minimässor, kontorslokaler och konferenslokaler. Vi kommer att erbjuda ”match”, alltså internationella möten, där vi verkligen presenterar företagen för varandra och sätter dem öga mot öga mot varandra. Det blir lite mer konkret än vad andra kan erbjuda, inom exportrådet kanske eller handelskammaren, säger Kärnhems vd Anders Öman.

”Bra för Växjö och regionen”

Och att det nu blir ytterligare ett World Trade Center i sydostregionen är bara bra, säger Växjös moderata kommunalråd Bo Frank. Av de fem miljarderna satsas två i Kalmar, två i Karlskrona, och en i Växjö. Men Bo Frank är inte orolig för att Växjö ska hamna i bakvattnet.

-Nej, tvärtom. World Trade Center är ju en liten del av den här stora byggnationen som Kärnhem gör i Växjö, Kalmar och Karlskrona. Den stora investeringen kommer att vara bostäder och kommersiella lokaler, och WTC är ju en del av detta. Men ändå är konceptet jättesmart och jättebra för både Växjö och sydost. Vi tillförs väldigt mycket affärsmässig kompetens också, som våra företag kan ha väldigt stor nytta av, säger Bo Frank.


Angela Wiese

angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".