Idrott och miljö

Mycket bil men lite miljö inom idrottsrörelsen

Det är få svenska idrottsföreningar som tagit miljöfrågorna på allvar - trots att till exempel resor med bil är en stor del av att dom aktivas vardag i samband med träningar och matcher.

Svenska idrottsföreningar reser motsvarande en sträcka som går 25 000 varv runt jorden under ett enda år. Detta enligt en beräkning som Vägverket och Riksidrottsförbundet gjort.

Flera företrädare för idrottsklubbar i länet säger att de inte tänkt på att koppla samman miljö- och klimatfrågor med sin idrott, men att de tror att det kommer att förändras.

- Vi har mig veterligen aldrig diskuterat det i styrelsen. Inom föreningslivet pratar vi aldrig miljö, säger Ljungby IF:s ordförande Mats Berglund och fortsätter:

- Det måste bli en viktig fråga och idrotten måste dra sitt strå till stacken.

Närmare 75 procent av idrottarna åker bil när de tar sig till träningar och matcher.

Det är sammantaget en mycket lång resa som den svenska idrottsrörelsen har att hantera - 1 miljard kilometer eller 25 000 varv runt jorden under ett enda år.

Det här är en beräkning som Vägverket och Riksidrottsförbundet gjort efter en enkät om resvanorna i drygt 130 olika svenska idrottsföreningar.

- Tiden kommer ifatt detta. Vi måste ta de här frågorna på allvar. Det är mycket vi kan påverka på ett vettigt sätt, säger Per Aspengren som sitter i fotbollsklubben Östers styrelse.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".