Idrott och miljö

Motorklubbar i länet ensamma om att vara miljöcertifierade

Ljungby Motorklubb är den enda idrottsföreningen i Kronobergs län som listas som miljöcertifierad av Riksidrottsförbundet.

Men även andra motorklubbar har liknande certifieringar.

Miljö- och klimatfrågan är till stor del en bortglömd fråga inom den svenska idrottsrörelsen - trots att de aktiva i föreningarna årligen reser motsvarande 25 000 varv runt jorden.

Beräkningen grundar sig på uppgifter från drygt 130 svenska idrottsföreningar i en enkät som Vägverket och Riksidrottsförbundet står bakom.

Motorsporten är ett undantag och den sport som satsat mest på att lägga ett miljöperspektiv på sina klubbar och arrangemang.

- Praktiskt innebär det att motorklubben gör ett visst miljöarbete, att vi till exempel sorterar våra avfall på rätt sätt och att vi vid tävlingar ska förhålla oss till vissa regler, säger Hans Karlsson som är ordförande i Ljungby Motorklubb.

- Vi har kommit väldigt långt. Vi ifrågasätter inte att ta med miljön. Det gör andra sporter, säger Lars Edvall som leder Svenska Bilsportförbundets miljökommitté.

El, vätgas och andra drivmedel som inte är kolbaserade kommer finnas med i Bilsportförbundets nya miljöplan som presenteras om någon vecka, enligt Lars Edvall.

Målet är att ersätta både bensin och E85, som mest innehåller etanol, med alternativa drivmedel inom en femårsperiod.

Men fortfarande är det mest bensin i tankarna när bilsporten ger sig ut på banan - en ofrånkomlig kollision med den miljöprofil som bilsporten gärna lyfter fram.

- Det är svårt att i enkla korta meningar beskriva det här. Vi har jobbat långsiktigt med attityder och värderingar och där känner vi att vi har lyckats, säger Lars Edvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".