Nytt hopp om att utreda helikopterolycka

Haverikommissionen har gjort ett genombrott när det gäller helikopterolyckan i Ryd.

Båda helikoptrarnas gps har nu gått att analysera, och därmed kan man se helikoptrarnas rörelsemönster.

Och det här innebär också större chanser att ta reda på orsaken till olyckan.

Efter helikopterolyckan i Ryd i september, då två helikoptrar kolliderade och samtliga fyra besättningsmän dog, togs helikoptrarnas gps, alltså navigationsinstrumenten omhand. De skulle hjäpa Haverikommissionen att se hur helikoptrarna flugit och slutligen häktat i varandra.

Den ena gps:en gick det enkelt att få ut data ifrån, men den andra var väldigt bränd efter olyckan och Haverikommissionen trodde inte att det skulle gå att få någon bild över hur den helikoptern flygit.

Men gps:en skickades då till Franska haverikommissionen som har bättre utrustning än den svenska. Och de har nu kunnat få fram hur helikopter nummer 2 flög innan den och helikopter nummer 1 kolliderade. ILL

Men även om Agne Widholm är optimistisk och ser det som ett genombrott att man nu vet HUR helikoptrarna flög, så återstår mycket arbete för att få reda på ORSAKEN de till att de till slut kolliderade.

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista