Psykiatrin

Lång kö till vårdplats för kvinnor

Allt fler unga kvinnor vårdas på sjukhus för att de försökt ta sitt liv, eller för att de avsiktligt skadat sig själva.
Samtidigt står 10 patienter i kö till de 18 platserna på vårdenhet K i Växjö, där man tar emot några av de kvinnor som mår allra sämst.

På vårdenhet K på den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö vårdas både kvinnor som dömts till rättspsykiatrisk vård, och kvinnor som måste tvångsvårdas för att de till exempel skadar sig själva.

-De har en självskadeproblematik, att man exempelvis skär sig eller skadar sig på något annat sätt, på grund av att man har en sådan ångestnivå att man inte står ut helt enkelt, säger psykiatrisjuksköterskan Susann Åkesson, som är ansvarig för omvårdnaden på vårdenhet K.

”En plats ledig om ett halvår”

Det finns 18 platser på vårdenheten, och hit skickas kvinnor från hela landet på remiss. Men det kan ta lång tid att få en plats. Just nu står omkring 10 patienter i kö.

-Jag kan tänka mig att vi nog har en plats ledig inom ett halvår, säger Susann Åkesson.

Varför är det kö just till den här vårdenheten K?

-En orsak kan ju vara att det inte finns så många renodlade kvinnliga avdelningar för den här typen av patienter, säger Susann Åkesson.

Att människor avsiktligt skadar sig själva, begår självmord eller försöker begå självmord är ett växande problem, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Framförallt ökar problemet i gruppen unga kvinnor mellan 15 och 24 år.

Kö trots att antalet platser fördubblats

På vårdenhet K har man dubbelt så många platser nu som för ett år sedan. Efter branden på kliniken 2003, då två patienter omkom, fanns det bara 9 platser. Nu har man ett nybyggt hus och 18 vårdplatser. Men det är alltså ändå kö, och det är inte bra när patienter måste vänta på en plats, enligt Susann Åkesson.

-Det måste ju vara väldigt frustrerande och oroande. Risken är att man går djupare in i sin självskadeproblematik. En väntan är ju aldrig bra när något är akut, säger Susann Åkesson på vårdenhet K på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista