Miljöhandbok ingen bästsäljare inom idrottsrörelsen

Riksidrottsförbundets försök att väcka intresse för miljöfrågor inom idrottsrörelsen har satt få avtryck.

Förbundets miljöhandbok har inte blivit någon bästsäljare.

Som Sveriges Radio Kronoberg berättade under måndagen är miljö- och klimatfrågan i stort sett bortglömd inom idrotten - undantaget är tex motorsporten.

Mattias Claesson är chef för kommunikationer och samhällskontakter på Riksidrottsförbundet.

- Vi kan alltid bli mycket bättre. Men utgångspunkten är att föreningarna själva måste jobba igenom de här frågorna i sin förening, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Sammantaget gör de aktiva idrottarna i Sverige resor till matcher och träningar som motsvarar en sträcka på hela 25 000 varv runt jorden - på ett enda år.

Det är en beräkning som Vägverket och Riksidrottsförbundet gjort efter uppgifter om resvanorna i drygt 130 olika idrottsföreningar:

Mattias Claesson:

- Vi vill inte komma med ett uppifrånperspektiv, att nu måste ni sluta resa mer än x mil per vecka. Det kommer aldrig gå, utan snarare, kan ni förändra ert beteende när det gäller resor, kan ni förändra ert beteende vad gäller energiåtgång?

Riksidrottsförbundet tog i början av 2000-talet fram en miljöhandbok och erbjuder föreningar att miljöcertifiera sig. Genomslaget låter vänta på sig.

Hittills är det bara motorklubbar som listats som miljöcertifierade på Riksidrottsförbundets hemsida.

- Det vi behöver bli bättre på är information, att skapa engagemang, kunskap, förståelse och allt det här inom vår verksamhet. Det är helt klart, säger Mattias.

lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".