Trådlös teknik kan slå ut fjärrstyrt billås

Fjärrsändare som används till att låsa bildörrar kan störas ut av annan elektronik. Det gäller till exempel trådlösa ringklockor och ytterbelysning.

Om en trådlös ringklocka eller ytterbelysning i närheten av bilen använder samma frekvens som bilens fjärrstyrda lås, kan det bli omöjligt att öppna eller låsa bilen.

Under den senaste månaden har ett fyrtiotal drabbade Volvoägare hört av sig till Davidssons bil i Växjö, där Kent Samuelsson är verkmästare.

-Vi hade en som bärgades hit. Vi märkte inget fel på den, vi tog in bilen och felsökte. Bilen fungerade utmärkt här. När vi levererar bilen tillbaka, ställer den där och ska låsa, så fungerar det inte. Då flyttar vi bilen 100 meter, och där funkar den. Den kunden hade en yttertemperatursensor, och när han plockade bort den så fungerade bilen, säger Kent Samuelsson.

Volvo använder öppen frekvens

Det blir allt vanligare att dörrklocka, temperaturmätare, garageport eller ytterbelysning styrs trådlöst. Och om de apparaterna ligger på samma frekvens som fjärrsändaren som låser upp din bil, så kan fjärrsändaren slås ut och bilen går inte att låsa upp, hur mycket du än trycker.

Bara sen jul har ett fyrtiotal Volvoägare hört av sig till Kent Samuelsson och hans kollegor och sagt att de inte förstår varför det inte går att låsa och öppna bilen. Och att det är främst Volvo som har det här problemet, tror Kent Samuelsson beror på att Volvos fjärrsändare ligger på en frekvens som även används till mycket annat.

-På frekvensen 433 megahertz ligger alla Volvobilar, och det är en helt öppen frekvens, som alla får lägga sig på, alla som har ringklockor, ytterbelysning och garageportar, säger Kent Samuelsson.

Problemet kan finnas hos grannen

Har man det här problemet är det enligt Kent Samuelsson bara att välja. Antingen har man kvar den trådlösa utrustningen i huset, men då kan man inte öppna och låsa bilen. Eller så byter man tillbaka till den gamla tekniken.

Men det blir lite värre om den trådlösa utrustningen, som slår ut fjärrsändaren, finns i huset bredvid.

-Är det ingenting som stör hemma, får man kanske gå in till grannen och kolla om det är där problemet finns, säger Kent Samuelsson.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".