Växjö

Egna frekvenser lösning på Volvos låsproblem

Bilbranschen vill få helt egna frekvensband för bilar, så att fjärrstyrda bilnycklar alltid ska fungera.

Som vi berättat tidigare har ett 40-tal volvoägare på kort tid hört av sig till Davidssons bil i Växjö efter att deras fjärrstyrda bilnycklar slagits ut av hemmets trådlösa teknik.
Och en egen frekvens för bilarnas lås kan vara lösningen på problemet.
- Vi känner ju till det här problemet, det bärjar bli trångt på de frekvensband som finns, säger Maria Bohlin som är presschef på Volvo.

Som vi tidigare berättat kan en trådlös apparat hemma, till exempel ringklockan på dörren, garageporten eller ytterbelysningen slå ut bilens fjärrstyrda låsfunktion. Det betyder att när bilen står i närheten av de apparaterna så går den varken att låsa eller låsa upp med hjälp av det enkla knapptrycket.
Enligt en rundringning som Sveriges Radio Kronoberg har gjort verkar det bara vara Volvo som har det här problemet. Ingen av de bilverkstäder som vi pratat med och som jobbar med andra bilmärken än Volvo, säger sig ha fått in några bilar med det här felet.
Det är något som förvånar Maria Bohlin, som fått uppfattningen att det det här är ett problem för hela bilbranschen, men hon vill inte hon vill inte peka ut något särskilt bilmärke.
- Nej, jag kan inte uttala mig om vilka frekvenser andra bilmärken använder, säger Maria Bohlin.
Enlligt Maria Bohlin är de här störningarna något som ofta diskuteras inom bilbranschen. Egna frekvensband för bilar kan alltså vara en väg att gå. Men enligt henne tittar man även på andra lösningar.
- Det finns nyckelösa system idag och där används redan en annan frekvens, säger Maria Bohlin.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista