Växjö

Moderat bostadspolitiker i Växjö anklagas för olagliga hyresuttag

Växjömoderaten Andreas Ekman, som sitter i det kommunägda bostadsbolaget Växjöhems styrelse, anklagas nu för att ha tagit ut en olaglig överhyra när han hyrt ut en lägenhet i andra hand.
Sammanlagt handlar det om runt 60 000 kronor, enligt hyresgästen Patrik Hammarstrand.

Sedan tio år tillbaka hyr Patrik Hammarstrand hyrt en etta på runt 40 kvadrat i centrala Växjö i andra hand.
Hyran som han betalar till bostadsbolaget som äger fastigheten ligger på drygt 2 670 kronor.
Men utöver den hyran, som han numera betalar via internet, så berättar han att han också betalat pengar i handen till moderatpolitikern Andreas Ekman, som undertecknat andrahandskontraktet på lägenheten.
Enligt Patriks egna beräkningar handlar det sammanlagt om runt 60 000 kronor i överhyra under dom år han bott i lägenheten.
Det är olagligt att krydda hyresräkningar för andrahandskontrakt på det här sättet om det inte ingår möbler eller annan utrustning i uthyrningen, skriver tidningen Hem och Hyra som uppmärksammar den här hyresaffären i sitt senaste nummer.
Andreas Ekman(m) förnekar att han försökt sälja hyrekostraktet och vad gäller överuttaget av hyra, säger han att juristerna får titta på det.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".