Moderat bostadspolitiker får sitta kvar

Moderaten Andreas Ekman får sitta kvar i styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Växjöhem, trots anklagelserna om att han ska ha tagit ut överhyra, och försökt sälja ett hyreskontrakt.

Varken Växjöhem eller moderaterna kommer att utreda saken vidare. 

- Jag kommer inte ha några synpunkter på det, säger Sven-Erik Fröderberg, ordförande i Växjöhem.

- Jag har pratat med Andreas som säger att det här är ett misstag och att han ska betala tillbaka eventuella pengar som han tagit ut för mycket, säger Roland Gustbée, gruppledare för moderaterna i Växjö.

”Fick pengar i handen varje månad”

Enligt Patrik Hammarstrand, som hyrt en lägenhet i andra hand av Andreas Ekman i Växjö i tio år, har han varje månad gett Ekman en summa pengar i handen, utöver den vanliga hyran. Dessutom säger Patrik Hammarstrand att Andreas Ekman erbjudit honom att köpa kontraktet på lägenheten.

När det gäller köpet av kontraktet så nekar Ekman och säger att det bara var något de skojade om.

Olagligt ta ut extra pengar för omöblerad lägenhet

Enligt Hammarstrand är det 800 kronor som han den senaste tiden betalat extra till Ekman. Lägenheten kostar egentligen 2.670 kronor, och 800 kronor skulle innebära ett påslag på 30 procent. Men även om det vore en mindre summa, så skulle det ha varit olagligt.

- Man får inte ta en krona extra om lägenheten är omöblerad, säger Peter Svensson på Hyresgästföreningen.

Det som nu händer är att hyresgästföreningen, om Patrik Hammarstrand vill, kommer att gå vidare och kräva att Ekman betalar tillbaka de här pengarna, drygt 60.000 kronor. Men om Ekman gör det frivilligt, gör Hyresgästföreningen inget mer.

Moderaterna kommer inte att agera

Och trots att Ekman sitter med i Växjöhems styrelse, så kommer alltså ordföranden Sven-Erik Fröderberg inte begära in några mer uppgifter kring det som hänt. Och inte heller moderaterna kommer i nuläget att agera i den här hyresaffären.

- Jag kan hålla med om att det är konstigt att någon som sitter i Växjöhems styrelse inte vetat om vilka regler som gäller, men om han inte döms till något så kommer vi inte agera, säger Roland Gustbée, gruppledare för moderaterna i Växjö.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".