Bankrån i Tingsryd

Rån i Tingsryd - skottlossning

Beväpnade män genomförde ett våldsamt rån mot Swedbank i Tingsryd på torsdagskvällen.
Rånarna slog sig in i banklokalen, utlöste en sprängladdning och sköt mot polisen innan de flydde.
-De bedöms som mycket farliga. De tvekade inte att skjuta inne lokalen och utanför och visade hänsynslöshet, sade Kronobergspolisens talesman Robert Loeffel.

De tre gärningsmännen slog vid stängningstid till mot banken på Torget i Tingsryd, bara 50 meter från ortens polisstation. En rånare höll vakt utanför, en andra slog sönder ett fönster på framsidan och tog sig in och en tredje tog sig runt på baksidan. Där jagade han personer som försökte fly tillbaka in i banken. Sedan tog han sig själv in på kontoret.

Öppnade eld
Väl inne i banklokalen avlossade rånarna skott med automatvapen och utlöste en sprängladdning. Någon eller några av de tiotalet personer som befann sig på banken lyckades larma polisen.

Stormen försvårade
Den första polispatrullen som kom till platse försökte följa efter rånarna när de sedan flydde i en bil. Men poliserna vågade på grund av rånarnas beväpning inte ligga för nära och tappade bort rånarbilen på riksväg 27. Ett stort antal poliser från flera omkringliggande län sattes in i jakten och polisen upprättade vägspärrar på flera håll.

Men rånarna slog till samtidigt som stormen Tuva drog in över södra Sverige.
-Det är jobbigt vid vägspärrarna. Det blåser 20 sekundmeter och vinden piskar blötsnö på poliserna som står där, sade Loeffel vid halv nio på kvällen.

Rikskriminalen underrättades direkt efter rånet och sattes in i arbetet med att identifiera möjliga gärningsmän. Tillvägagångssättet liknar det brutala rånet i Västerhaninge söder om Stockholm för två veckor sedan.

Lennart Hansson/TT
Esbjörn Sandin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista