Fler nystartade företag i länet överlever

Nystartade företag i Kronobergs län klarar sig bra. Det visar ny statistik från Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS).

Andelen nystartade företag som överlever efter tre år ökar i Sverige. Och allra bäst går det för nystartade företag i Kronoberg, Jämtland och Västerbotten.

Sedan 2003 har drygt 36 400 företag startats. Tre år senare nära 24 500 företag fortfarande verksamma. Det innebär att överlevnadsgraden alltså var 67 procent. Det här är 5 procent mer än i förra mätningen som startade 2001. I Kronobergs län var den ännu högre, över 70 procent. Bäst har det gått för företag inom transport och kommunikation. Även handel och hotell och restaurangföretag samt finansiell verksamhet har klarat sig bättre nu än tidigare.

De nystartade företagen sysselsatte drygt 59 000 personer 2003. Av dem jobbade närmare 27 000 i företag som överlevt sitt tredje år. Antalet sysselsatta i de kvarvarande företagen ökade kraftigt och sysselsatte 2006 nästan 52 000 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".