Över 30 miljoner till naturvård

Länsstyrelsen i Kronoberg tilldelas sammanlagt 30,4 miljoner kronor av Naturvårdsverket. Pengarna ska gå till naturvård under 2008.

Av de drygt 30 miljonerna är 17 miljoner kronor länsstyrelsens ram för att bilda naturreservat under året. De medlen ska finansiera inköp av mark och ersättning till markägare för intrång. Länsstyrelsen i Kronoberg är redan klar med en överenskommelse med markägare. Den gäller ädellövskog i Sundranäs, Ljungby kommun.

Länsstyrelsen i Kronobergs län får 5,1 miljoner kronor för att vårda sina naturreservat. Där ingår bidrag för fortsatt arbete med att bygga om fårhuset Toftaholms naturreservat till informationslokal. Tre nya fågeltorn kan byggas i Gölsjömyrens och Lundens naturreservat.

En del av Länsstyrelsens bidrag ska gå till att ta fram ett åtgärdsprogram för Helgeå mellan Möckeln och Väraberga. Målet är att skapa bättre livsvillkor för fisk och andra vattenlevande djur och växter. Bland annat ska mängden död ved ökas. Länsstyrelsen ska analyser prover av sediment och bottenlevande växter och djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".