TINGSRYD

"Tingsrydsrånet var oerhört brutalt"

Sent på fredagseftermiddagen var ännu ingen gripen för torsdagens rån mot Swedbank i Tingsryd. Men rånarna beskrivs som mycket brutala av polisen när bilden av hur rånet gick till klarnar allt mer.

- Personalen hotas och tvingas handgripligen in i valvet, säger Robert Loeffel är informationsansvarig på Kronobergspolisen.

Väl inne i valvet utlöste sen rånarna en kraftig sprängladdning, samtidigt som personalen fanns i närheten.

Rånet igår kväll mot banken i Tingsryd var välplanerat, snabbt och framför allt brutalt. Robert Loeffel beskriver rånet som det mest våldsamma mot en bank på flera år i Kronobergs län.

- Totalt hänsynslösa. Mannen utanför riktade ett laddad automatvapen mot dom som gick förbi, konstaterar Robert Loeffel.

Minst tre personer var inblandade. Två av dem befann sig inne i banklokalen samtidigt som 10 personer, bankpersonal och kunder, tvingades ner på golvet. En tredje rånare befann sig utanför och nu har polisen också fått en klar bild av hans agerande.

- Ett vittne som råkar komma nära honom får ett automatvapen riktat mot sig på bara två meters håll, säger Robert Loeffel.

I natt hittades en utbränd Saab 9000 som användes som flyktbil vid Baganäs nordost om Tingsryd. Tekniker undersöker bilen idag, men polisen har redan konstaterat att SAAB:en stals i Värnamo natten mellan den 22:a och 23:e januari.

I jakten på bankrånarna kunde polisen i Blekinge inte sätta upp någon vägspärr. Orsaken var att tjänstgörande personal inte hade utbildning på polisens k-pist. Anders Olofsson på polisen i Blekinge säger att läget är problematiskt, men att man ska ha en utbildning på vapnet under våren.

Bankrån istället för värdetransporter
Den senaste tidens många bankrån beror enligt Rikskriminalen på den ökade säkerheten vid värdetransporter.

Rånarna ser numera bankerna som ett lättare byte än värdetransporterna.

- Vi har haft en kraftig nedgång av värdetransportrån men samtidigt ser vi att tillvägagångssättet från värdetransportrån nu återfinns vid den senaste tidens många bankrån, säger Ola Stoltz på Rikskriminalen.

Den ökade säkerheten vid värdetrasporter, bland annat med färgpatroner som förstör pengarna om dom tas, gör att bankerna blir attraktiva rån-mål.

Kronobergspolsiens Robert Loeffel påpekar också att rånen därmed flyttas från storstäderna till landsorten.

- Det är helt enkelt lättare att lyckas där, säger Loeffel till SR Kronoberg.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista