VÄXJÖ

Farliga paraboler plockas ner

Det kommunala bostadsbolaget Växjöhem tar nu till hårdhandskarna för att komma tillrätta med felaktigt placerade parabolantenner. Och enligt Christina Nyquist, förvaltningschef på Växjöhem, handlar det om säkerhet.

- Alla felaktigt uppsatta paraboler som kan skapa olyckor och som skadar fasaderna ska plockas ner. Samtliga hyresgäster har skrivit på ett trygghetsavtal där man lovat att sätta upp sin eventuella parabol på ett korrekt sätt. Avtalet har för säkerhets skulle skickats ut på ett antal olika spåk.

Men för hyresgästen Murat Gurgasin innebär förbudet att han kanske måste flytta. Murat Gurgasin kommer från Turkiet och har satt upp sin parabol på fasaden utanför köksfönstret. Hans kanaler finns inte i digital-TV nätet och han behöver kanalerna både för egen del och för att hans döttrar ska lära sig det turkiska språket.

Christina Nykvist, på Växjöhem säger att man nu jobbar på flera alternativ så att de som vill se sina kanaler ändå ska kunna göra det.

- Ett förslag är att vi kommer kontakta vår kabeloperatör Tele2 och se om de kan ordna det. Ett annat är att sätta upp en ställning på hustaket där hyresgästerna kan hyra in sig och sätta upp sin parabol.

Ett annat alternativ är att husen får bilda så kallade parabolföreningar. Hyresgästerna i huset går samman och delar på en satellitparabol.

Murat Gurgasin tycker Växjöhem borde ha alternativen klara innan man beordrar hyresgästerna att ta ner parabolerna.

Och som enda hyresgäst i sitt hus med parabol så ser han inte en parabolförening som något alternativ.

- Jag är den enda hyresgästen med parabol i mitt hus. Jag kan inte bilda en förening. Det förslaget håller inte. Om mina kanaler försvinner kommer jag att flytta.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista