LJUNGBY

Åtal i människosmugglingshärva

En kvinna från Ljungby kommun är en av fyra huvudmisstänkta i den stora människosmugglingshärva som tas upp i Halmstads tingsrätt senare i vår.

Kvinnan ska ha tagit emot stora summor pengar för att hjälpa vietnameser att ta sig illegalt till Sverige. Det ska ha skett genom arrangerade skenäktenskap och förlovningar mellan vietnameser och personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd. Verksamheten pågick enligt åtalet mellan januari 2003 och september förra året, och omsatte närmare 800.000 dollar, motsvarande över 5 miljoner kronor.

Barn till Sverige med falska papper

Enligt åtalet ska kvinnan ha hjälpt 22 personer att ta sig illegalt till Sverige. Hon ska ha sammanfört parterna, planerat resorna, och hjälpt till med den så kallade anknytningsutredningen som görs innan någon får uppehållstillstånd.

I vissa fall följde också flera barn med till Sverige. Kvinnan ska ha ordnat fram falska papper, som visade att det var biologiska barn till dem som sökte uppehållstillstånd. Men i själva verket var barnens riktiga föräldrar kvar i Vietnam.

Kan få upp till sex års fängelse

Kvinnan åtalas nu för grovt organiserande av människosmuggling, och brott mot utlänningslagen. Om hon fälls kan hon få mellan sex månaders och sex års fängelse. Själv förnekar hon all inblandning, enligt hennes advokat Göran Ruthberg.

-Hon har naturligtvis pratat med många landsmän under åren, och hjälpt dem och bistått dem med råd på olika sätt. Om det därifrån görs några kopplingar till att hon skulle ha bistått folk att illegalt komma till landet, så är det enligt hennes uppfattning fullständigt gripet ur luften, säger advokat Göran Ruthberg.

Försattes i konkurs förra året

Åklagarens bevisning bygger bland annat på telefonavlyssning, beslag, och uppgifter från några av de över 30 personer, som åtalats i samma mål.

Kvinnan, som bodde i Ljungby kommun fram till förra året, försattes i konkurs i somras, och har alltså inte några tillgångar. Men åklagare Thomas Wennerstrand säger till Sveriges Radio Kronoberg att han kan visa att pengarna från människosmugglingen har funnits, och att man hittat en del av dem.

Häktad för övergrepp i rättssak

Kvinnan sitter nu häktad, misstänkt för övergrepp i rättssak. Enligt åklagare Thomas Wennerstrand ska hon ha hotat andra personer i utredningen, för att påverka vad de ska säga i tingsrätten. Men även det förnekas av kvinnan, säger hennes advokat Göran Ruthberg.

-Den enda förklaringen som kan lämnas i den delen, är att den här typen av besvärande uppgifter lämnas i eget vinningssyfte av andra personer, säger han.

Hur menar du då?

-Ja, att man möjligen skulle kunna tänka sig att man på det sättet skulle underlätta för sig själv att stanna kvar i landet, säger advokat Göran Ruthberg.

Förutom kvinnan åtalas ytterligare tre personer för grovt organiserande av människosmuggling. Bland de övriga åtalade finns de som ska ha ingått skenäktenskapen.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista