Rättspsykiatrisk vård

Justitieministern öppnar för mobilförbud

Justitieminister Beatrice Ask (m) överväger nu om personer som dömts till rättspsykiatrisk vård helt ska förbjudas att ha mobiltelefon. Den borgerliga alliansen i Landstinget Kronoberg kräver en ny lag med ett totalförbud.

Landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Suzanne Frank, lämnade på onsdagen över en skrivelse till Beatrice Ask, där den borgerliga alliansen i landstinget kräver en ny lag, med ett totalförbud mot mobiltelefoner. Enligt Susanne Frank fortsätter patienter att begå brott med hjälp av telefonen.

Justitieminister Beatrice Ask är inte främmande för ett förbud.

- Det är ju bisarrt att vi dömer människor till vård och att de sen kan fortsätta begå brott, då måste vi ha regler som gör det möjligt för sjukvården att hantera det, säger Beatrice Ask.

Landstinget trotsade Socialstyrelsens beslut

Trots att flera patienter bland annat laddat hem barnpornografiska bilder och planerat fritagningar med hjälp av mobiltelefoner, slog Socialstyrelsen 2005 fast att det inte är tillåtet att beslagta de intagnas mobiltelefoner.

Landstinget Kronoberg trotsade då det beslutet. Med hjälp av lokalt instiftade ordningsregler togs mobiltelefonerna ifrån patienterna, med motiveringen att de intagna fortsätter att begå brott.

”Nya lagen helt meningslös”

2006 kom en lagändring, som begränsade mobilanvändandet för patienterna. Kliniken får numera ta ifrån patienten telefonen, om den missbrukas.

Men den här nya lagen har ändå varit helt meningslös, det anser landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank, som alltså vill se ett totalförbud.

- Patienter lånar telefoner av varandra, och kan sedan fortsätta hota andra människor eller handla med narkotika, säger Suzanne Frank.

Ska se över hur lagen fungerar

Beatrice Ask, som var mycket förvånad över det hon fått veta i Växjö, ska nu tillsammans med sitt eget departement, Justitiedepartementet och Socialdepartementet se över hur lagen fungerar.

- Jag visste inte att det var så stora problem, att lagen som den ser ut idag kan kringgås. Vi ska naturligtvis ha fungerande regler annars är de meningslösa, säger justitieminister Beatrice Ask.


Therese Gabrielsson
therese.gabielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".