Tungt kriminella kan ligga bakom rån

En kärngrupp med grovt kriminella personer är ett av polisens hetaste uppslag i jakten på rånarna efter den senaste tidens alla bankrån. Sedan årsskiftet har 18 banker rånats på olika platser i landet, bland dem Swedbanks kontor i Tingsryd.

Enligt rikskriminalpolisen finns det ett par hundra personer i landet som är kapabla att begå den här typen av brott. Och de här personerna känner väl till varandra. 

- Det är därför man kan se att när en gruppering gör en viss typ av rån och lyckas så tar det inte lång tid innan ett liknade rån inträffar på samma sätt. Ofta känner de till varandra, säger Thord Modin, chef för rikskriminalpolisens underrättelseenhet.

Strax efter stängningsdags i torsdags i förra veckan rånades Swedbank i Tingsryd.

På förmiddagen dagen efter genomfördes ett i närmast identiskt rån mot Swedbank i Ockelbo utanför Gävle.

- Man tar lärdom av varandra, säger Thord Modin.

Flera av rånen har stora likheter. Rånarna har varit väl maskerade, tungt beväpnade, de har avlossat skott, utlöst sprängladdningar, bränt flyktbilarna och de beskrivs av polisen som mycket våldsamma.

Enligt rikskriminalen finns det en kärngrupp på omkring ett par hundra personer, de flesta med anknytning till Stockholm, som är kapabla att begå grova rån.

Mellan 20 och 30 personer, som dömts för grova rån, har släppts fria under det senaste halvåret efter avtjänat straff.

- Underrättelsearbetet är nu intensivt för att hålla koll på de här personerna, säger Thord Modin på rikskriminalpolisen.

Utöver kärngruppen har polisen också identifierat en svans med runt 400 personer med rån som främsta intresse.

- Det som är viktigt för dem är att ha mycket pengar och en flott bil och så vidare, säger Thord Modin.

Hur stora belopp som de 18 rånen sedan årsskiftet gett, vill bankerna inte avslöja. Men att det varit så många rån tyder på att rånarna inte kommit över några större summor, och därför fortsätter de jakten på nya pengar, säger Thord Modin på rikskriminalens underrättelseenhet.

- Jag tror att rånvågen kommer fortsätta en tid. Men den kommer att avta. Polisens insatser kommer att hindra den, och framför allt kommer få vi att bort några av dem från marknaden, säger Thord Modin.


Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".