Sjukhusdirektören i Ljungby hotar avgå

Sjukhusdirektören på Ljungby lasarett, Donald Ribbentjärn, hotar med att avgå. Anledningen är att lasaretten i Ljungby och Växjö ska ha en gemensam ledning, enligt ett nytt förslag.
- Det kommer att bli en gigantisk organisation. Och hur man rent praktiskt ska ska kunna leda en organisation med 35 verksamhetsområden och i runda tal 3000 anställda förstår jag inte. Det tror jag inte på. Om sammanslagningen genomförs som planerat till årsskiftet lämnar Donald Ribbentjärn sin tjänst. - Jag kan inte vara kvar när jag är så kritisk, säger han. Landstinget Kronoberg står inför stora förändringar. Vid sidan om besparingar på sammanlagt 140 miljoner kronor under den kommande treårsperioden väntar också en omfattande organisationsförändring. Enligt ett helt nytt förslag ska bland annat lasarettet i Växjö och lasarettet i Ljungby får en gemensam ledning som lyder under en länssjukvårdsdirektör. Just samarbetet, eller bristen på samarbete, mellan de två lasaretten har odiskutabelt varit ett av dom största organisationsproblemen inom landstinget, enligt landstingsdirektören Christer Jacobsson. Den ekonomiska verkligheten kräver nu en gemensam administrativ ledning, konstaterar han. Den nya ledningen ska innebära ett väsentligt utökat och ett mer rationellt samarbete. Men de olika klinikerna ska ändå fortsätta att behålla sin självständighet. Därför betraktar han inte förändringen som en ren sammanslagning. Även primärvården, psykiatrin, och rehabiliteringen berörs av det nya förslaget och ska renodlas och styras med ett länsövergripande perspektiv. Inom primärvården, eller närsjukvården som det kallas i det nya förslaget, ska antalet verksamhetschefer minska kraftigt, från 25 till åtta chefer, en i varje kommun. En majoritet i landstingets ledningsgrupp ställer sig bakom det nya förslaget. Sture Andersson är biträdande lanstingsdirektör: - Jag ser vissa organisatoriska förändringar som nödvändiga om vi ska nå de ekonomiska målen. - Sedan ska man ha klart för sig att det här inte kommer att går av sig självt. Det kommer bli, om inte blod, svett och tårar, så i vart fall någonting åt det hållet, säger Sture Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".