Sjukfrånvaron ökar lavinartat på Växjö kommun

Sjukfrånvaron bland de anställda på Växjö kommun ökar kraftigt. På fem år har sjukfrånvaron fördubblats - från 17 till 34 dagar om året. Det kommer fram i en revisionsrapport som hamnar hos politikerna i organisations- och personalutskottet på tisdagen.
Revisorerna är också kritiska hur rehabiliteringen av långtidssjukskrivna fungerar. De anser att det till exempel borde finnas någon som har ett sammanhållande ansvar för rehabiliteringen, något som idag ligger ute på de olika förvaltningarna. Revisorerna har också intervjuat 14 långtidssjukskrivna. Flera av dem säger att de inte fått vara delaktiga i rehabiliteringsplanen, att de knappt har någon kontakt med arbetsgivaren, och att de känner sig utlämnade och ensamma. Birgitta Ek, personalchef på Växjö kommun, medger att människor har hamnat mellan stolarna. Hon säger också att det är allvarligt att sjukskrivningarna ökar, men kan inte ge någon förklaring till att det är så. På tisdagen kommer Birgitta Ek och kommunchefen Marita Svensson att ge politikerna en rad förslag på åtgärder som ska minska sjukskrivningarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".