Växjö

Stulna poletter efterlystes över hela värden - hittades i en buske i Växjö

Unika brukspoletter som var värda mellan 300 och 400 000 kronor när dom stals har hittats i Växjö.
Polisens teori har varit att poletterna sålts utomlands och dom har efterlysts över hela världen.
Men förra veckan kom en kvinna in med poletterna till polisen. Och det visade sig att dom legat bara ett stenkast från där de stals.

De nära 200 poletterna som nu hittats stals ur ett kassaskåp vid ett inbrott på ett kontor på Linnégatan i Växjö i oktober.
Poletterna är runt 400 år gamla och kommer från svenska bruk som Stora Kopparberg, Sala silvergruva och Höganäs, där en del av arbetarnas lön på betalades ut i poletter och användes som betalning.
Några av poletterna är de enda av sitt slag i världen och finns alltså inte ens i rikets nationalsamling.
Och efter det här inbrottet så trodde polisen att det var just poletterna som tjuvarna var ute efter och de efterlystes via interpol i hela världen.
Men förra veckan lämnade en kvinna i plåtlådan med polettermna till polisen. hon hade hittat dem i ett buskage vid kolonilottsområdet vid Östrabo i Växjö.
Samlaren som blev bestulen säger till Sveriges Radio Kronoberg att det är blandade känslor nu när poletterna hittats. Han är glad att få dom tillbaka, men samtidigt har väder och vind förstört en del av mynten och det verkar också som att tjuvarna försökt att utvinna metall ur dom, för en del är också repade och delade i bitar.
Det har gjort att värdet på samlingen minskat, och inte längre ligger runt 3-400 000 kronor som när de stals, säger mannen.
Han  kommer han få tillbaka sin samling, men först ska poletterna och lådan dom hittades i undersökas av polisens tekniker, men det kan bli svårt att hitta dom skyldiga, tror Stefan Karlsson vid Kronobergspolisen

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se