Tingsryd

Polisen släpper foto på bankrånare

Polisen efterlyser fler vittnen till det dramatiska bankrånet i Tingsryd för snart tre veckor sedan. Därför offentliggör man nu en bild på en av rånarna.

På polisens hemsida finns nu en bild på den rånare som höll vakt utanför banken, och som sköt i luften när en bil passerade. För att komma vidare i brottsutredningen vill polisen bland annat ha kontakt med föraren av den bilen. 

-Vi förväntar oss att han kan ha gjort vissa iakttagelser som kan hjälpa oss i vår utredning, så vi är angelägna att komma i kontakt med honom, säger kriminalkommissarie Stefan Karlsson, som leder utredningen.

Det var strax efter stängningsdags den 31 januari i år som tre maskerade och tungt beväpnade rånare överraskade bankpersonal och kunder på Swedbanks kontor i centrala Tingsryd.

En av rånarna höll vakt utanför banken med ett automatvapen i händerna och enligt vittnesuppgifter avlossade han också ett skott i luften när bilisten som polisen nu söker kontakt med kom alltför nära och inte lydde uppmaningen att svänga undan från platsen.

-Vi såg att det stod en massa folk utanför banken, och jag såg en man som viftade med en AK-pistol. Jag hörde ett skott, och det var förmodligen så att de sköt mot en bil, det fick jag reda på sedan, sa Eva Svensson till Sveriges Radio Kronoberg efter rånet.

Rånaren som höll vakt är fångad på bild från en övervakningskamera och polisen väljer nu också att offentliggöra den bilden i hopp om att få in nya vittnesuppgifter.

Ett 80-tal personer är hörda så här långt och en civilklädd närpolis kunde på avstånd direktrapportera till sina kolleger om vad som hände under rånet.

-Vi har förhört honom noggrant också, så det finns dokumenterat, säger kriminalkommissarie Stefan Karlsson.

Material som den tekniska undersökningen gett har skickats till SKL för analys, men inga svar har kommit därifrån ännu. Samarbetet med rikskriminalen, som bland annat inriktar sig på ett 20-30-tal frisläppta rånare och ett kriminellt nätverk med runt 200 personer, har inte heller gett några resultat så här långt.

-Det är inget som har fört vårt ärende framåt, säger Stefan Karlsson.

Spåren slutar vid den utbrända flyktbilen, en Saab 9000, som hittades i Bagganäs, nordost i Tingsryd.

-Man får tolka det som om de har en noga utarbetad brottsplan. Idag har vi inga iakttagelser alls efter den utbrända bilen. Vi vet inte vad det är för bil de har bytt till eller någonting, säger kriminalkommissarie Stefan Karlsson vid polisen i länet.


Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se