Tidningar i protest mot Telia

Flera svenska tidningar, bland annat Smålandsposten, protesterar nu mot Telia. De anser att Telias nya webbläsare ändrar innehållet på tidningarnas hemsidor.

Bland de tidningar som protesterar finns förutom Smålandsposten också Barometern och Blekinge läns tidning. 

-Det är min enskilda rätt som utgivare att ta beslut om var vi ska publicera Smålandspostens material. Det är inte Telias beslut att göra det, säger Magnus Karlsson, som är chefredaktör och ansvarig utgivare på Smålandsposten. 

Den som surfar med Telia och som försökt gå in på till exempel Smålandsposten, Barometern, Blekinge läns tidning eller Aftonbladets hemsidor, kan den senaste tiden ha fått upp en ruta där det står ”på grund av att Telia kan påverka vår hemsidas innehåll, så har vi bestämt oss för att spärra den här sidan för Telias användare”.

Det är Telias nya webbläsare Surf Open som är problemet. Med den vill Telia göra sidor mer lättlästa för den som surfar med mobiltelefon, men för att det ska ske, görs webbsidor om till ett annat format. Tidningens namn högst upp på sidan ändras så att det ser ut som om man är kvar på Telias egen sida, och det finns en gräns för hur långa texter får vara. Men det här gillar inte tidningarna.

-De levererar ett krympt material till de läsare som använder Telia Open Surf, säger Smålandspostens Magnus Karlsson.

På Telia anser man att problemet överdrivits. Enligt Bengt Olsson, som är informationschef för Telias innehållstjänster, handlar det om små förändringar, som bara förändrar hemsidans layout, inte det redaktionella innehållet på sidan.

-Det skulle inte finnas i vår tankevärld att ändra något i ett redaktionellt material. Vi har gjort så att när man går in på en webbsajt, presenterar vi huvudartikeln med rubriker och sedan i löpande ordning i en spalt så att det är läsbart i mobilen, säger Bengt Olsson på Telia.

Tidningsutgivarna och Telia i Stockholm ska nu träffas för att hitta en lösning. Smålandspostens Magnus Karlsson håller med om att de som drabbas av den här bojkotten är de som vill läsa tidningen. Men det är bara en tidsfråga innan spärren på sidan är borta, säger han.

-Jag tror att Telia bara har gjort det här lite väl fort, och att Telia kommer att tänka om. Det här kommer snart att vara ett icke-problem, säger Magnus Karlsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Smålandsposten.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se