Fridafors

Åklagare hoppar av efter Fridaforsfiasko

Efter bakslaget i Växjö tingsrätt i den så kallade Fridaforshärvan vägrar ekoåklagaren Staffan Edlund att driva målet vidare till hovrätten.

Därför pågår den nu en febril jakt efter en ny åklagare som är beredd att ta sig an den mest omfattande ekobrottsutredningen någonsin i Kronoberg.

Det här blir i så fall den tredje åklagaren som går in i utredningen.

Christer Johansson är chefsåklagare i Växjö och ytterst ansvarig för hur det här hanteras.

- Det är alltid olyckligt med byten av alla mål och i synnerhet i mål av den här storleken, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Domen på drygt 440 sidor meddelades för en vecka sedan av Växjö tingsrätt.

De utpekade huvudmännen, som åtalats för svindlerier för omkring 45 miljoner kronor, gick fria.

Bara ett par underhuggare fick böter på några tusenlappar för bokföringsbrott.

Domstolen lovordade advokaterna för deras insats och godkände deras arvoden på miljonbelopp utan att pruta.

För ekoåklagaren Staffan Edlund, tillfälligt rekryterad från Uppsala, var resultatet mest ett fiasko och han har nu meddelat att han inte vill driva målet vidare till hovrätten för en ny prövning.

- Han har förklarat att han inte är beredd att fortsätte. Det är den förklaring jag har fått och kan meddela, säger Christer Johansson.

Staffan Edlund själv är för närvarande sjukskriven och har inte gått att nå för en kommentar.

Staffan Edlund rekryterades, genom den högsta instansen inom åklagarväsendet, åklagarmyndigheten i Stockholm, till det här omfattande målet inför rättegången som inleddes i augusti förra året.

Bara utredningen är på runt 4000 sidor och det har tagit fyra år att få ihop pusslet där huvudmännen utpekas som systematiska bolagsplundrare.

Enligt missnöjda polisutredare gick målet förlorat på grund av åklagarbytet. Och nu pågår det en febril jakt på en tredje åklagare.

Ekobrottsmyndigheten i Malmö och åklagarmyndigheten i Stockholm, åklagarväsendets högsta instans, är inkopplade.

- Vi söker aktuell åklagare. Vi har ingen här i Växjö, säger Christer Johansson som själv inte är beredd att ta över eftersom han anser det inte går att förena den arbetsinsats som krävs med att han är kammarchef i Växjö.

Att tingsrättsdomen ska, eller bör överklagas, det är juristerna eniga om eftersom domen var som det heter skiljaktig.

Det vill säga domare och rådmän var inte eniga om utslaget.

Fridafors Bruk i Tingsryds kommun lades ned 1999 och 60 personer förlorade sina jobb.

Det nedlagda bruket såldes sedan vidare i omgångar och enligt åtalet har de nya ägarna metodiskt plundrat bolagen på tillgångar - sammanlagt omkring 45 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".