Ljungby

Flera nyckelpersoner är på väg bort

Flera chefer eller anställda med nyckelpositioner inom Ljungby kommun har sagt upp sig eller är på väg bort från sina tjänster. Och det här händer samtidigt som kommunen kommer har ett stort rekryteringsbehov på grund av dom pensionsavgångar som väntar dom kommande åren.

- Det är lite olyckligt att alla går vidare samtidigt. Men samtidigt få man se det som att vi är en bra arbetsgivare där vår personal får möjlighet att gå vidare till högre tjänster, högre befattningar, säger Carina Bengtsson är centerpartistisk kommunalråd i Ljungby.

Ljungby kommuns tekniske chef vill inte ha kvar sin tjänst, personalchefen har sagt upp sig för ett jobb inom det privata näringslivet, den administrative chefen för barn- och utbildningsförvaltningen har fått nytt jobb i en kommun i Västsverige, handläggaren för bygglov väljer att ta jobb på det kommunägda bostadsbolaget Ljungbybostäder i stället. Och så vidare.

Hur påverkar det arbetet i kommunen när så här mycket kompetens försvinner samtidigt?

- Det blir ju alltid lite stiltje i ett bryt från en gammal till en ny medarbetare. Men det är ju så lyckligt lottat att det är en på varje förvaltning. Hade det varit på samma förvaltning hade det varit värre, säger Carina Bengtsson.

Sammanlagt är det närmare ett tiotal chefer eller anställda på nyckelpositioner som är på väg att lämna sina jobb inom den kommunala förvaltningen i Ljungby.

En av dom som sagt upp sig är Laila Siljedahl, chef för bland annat familjeomsorgen. Hon är på väg till ett nytt jobb som socialchef i Markaryd. Det är karriärsteget som avgjort, inget missnöje, försäkrar hon.

- Absolut inte. Jag har stortrivts i Ljungby kommun och jag ser fram mot ett fortsatt gott samarbete mellan Ljungby och Markaryds kommun.

När andra väljer att hoppa av väljer den nuvarande kommunchefen i Ljungby, Irene Hedfors, att skriva nytt kontrakt som innebär att hon stannar kvar ytterligare ett par år med en ny lön på 73 000 kronor i månaden.

Nöjd med både den nya lönen och sin egen tjänst så beskriver hon dessutom Ljungby som en ovanligt attraktiv arbetsplats.

För att få det belagt är det nu upp till bevis som gäller när rekryteringsprocesserna drar igång för att täcka upp för chefer och kompetens som gått till andra arbetsgivare.

- Ja, nu är det upp till bevis, säger Irene Hedfors som kommer att anlita rekryteringsföretag för att hitta en ny teknisk chef och en ny personalchef.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se