LESSEBO

Okänd kaninfarm hittad i Lessebo

Vid en inspektion hemma hos en man i Lessebo kommun upptäckte miljö- och hälsoskyddschefen en hittills okänd kaninfarm med över 60 kaniner. Lessebo kommun har nu förbjudit mannen att fortsätta verksamheten.

Miljö- och hälsoskyddschefen, Ullabritt Rundqvist, trodde inte sina ögon när hon besökte mannen som bor strax utanför Lessebo.

Egentligen skulle Rundqvist diskutera ett helt annat ärende, men istället hittade hon över 60 kaniner i en farm som mannen höll på att bygga upp.

Förutom att mannen saknar tillstånd (vilket man måste ha om man bedriver yreksmässig uppfödning) hittade Miljö- och hälsoskyddschefen flera brister i djurhållingen.

Kaninerna var till exempel utfodrade med mögligt hö, och hade inget, eller väldigt lite strö i botten burarna.

De över 60 kaninerna hölls i burar utomhus vilket gör att drickvattnet kan frysa till is.

De dåliga förhållandena i kombination med att mannen saknar tillstånd, gjorde att Lessebo kommun tog beslutet om att förbjuda kaninfarmen.

Mannen håller inte med
Mannen är däremot av en helt annan uppfattning. Han har överklagat beslutet till Länsstyrelsen.

Men Ullabritt Rundqvist säger till SR Kronoberg att hon tycker att mannen mycket underliga argument.

I överklagande skriver mannen att han inte anser sig behöva ett tillstånd eftersom han bara har som syfte att föda upp kaninerna och sedan sälja köttet och pälsen till Italien.

Men det är, enligt Miljö- och hälsoskyddschefen på Lessebo kommun, just den typen av verksamhet som kräver ett tillstånd.

Fram tills att länsstyrelsen beslutar i ärendet får mannen ha kvar kaninerna.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista