Fridaforsdomen

Förslag från upptagen advokat - överklaga inte till hovrätten

Advokaten Hans Strandberg - som försvarar en av de som åtalats i den uppmärksammade Fridaforshärvan - uppmanar nu åklagarsidan att inte överklaga den friande domen i Växjö tingsrätt.

Anledningen, säger han, är att han är så upptagen av andra mål att en ny rättegång i Göta hovrätt kan bli aktuell först under hösten 2009. Att förlänga rättsprocessen fram till dess är oacceptabelt, anser Hans Strandberg.

- Man brukar tala om att det finns skäl för en människa att inte behöva leva i en sådan här situation hur lång tid som helst och det kostar en förfärlig massa pengar, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Domen på drygt 440 sidor meddelades den 14 februari av Växjö tingsrätt. Den var en stor framgång för advokaterna och de åtalade. Ingen dömdes för de grova ekonomiska brott, som de anklagats för.

Men domen var som det heter skiljaktig, det vill säga rådmän och nämndemän var inte helt överens om det friande domslutet. Därför finns det förväntningar om att domen ska överklagas till högre instans.

Men Hans Strandberg - som försvarar en av de huvudåtalade - anser att det är omotiverat efter prövningen och domen i Växjö tingsrätt:

- Det finns ingen anledning att underkänna den domen. Hela rättsprocessen som pågått sedan början av 2000-talet och som bara i advokatarvoden kostat 4 miljoner kronor resulterade enbart i ett par bötesstraff på några tusenlappar. Och åklagaren Staffan Edlund har valt att hoppa av, som Sveriges Radio Kronoberg rapporterade om förra veckan.

Ingen ny åklagare har hittills visat intresse av att ta på sig uppdraget att driva målet vidare till hovrätten. Rådet från advokaten Hans Strandberg är att inte koppla in ytterligare en åklagare i det här omfattande målet och förlänga rättsprocessen till hösten 2009 utan att sätta punkt - nu.

- Det ligger i farans riktning att det blir samma utgång och att sätta in en ny tredje åklagare i den här utredningen, det känns alldeles galet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".