Studier i Sverige lockar allt fler

Billiga universitetsstudier lockar fler och fler utländska studenter till Sverige. Förra året studerade närmare 28.000 studenter från andra länder här. Det är en ökning med 9 procent, jämfört med året innan. Många väljer också att studera i Växjö.

Rachel Grab från USA valde Växjö. Hon hade hört att människor i Sverige inte är lika religiösa som hemma i Pennsylvania, och tyckte att det lät intressant. 

-Jag kommer från en mycket konservativ del av USA. I Pennsylvania är alla religiösa, och jag vet att många i Sverige är ateister, så jag tänkte att det skulle vara en intressant upplevelse, säger Rachel Grab.

Många svenskar är bra på engelska och det betyder mycket för en del av studenterna som kommer till Sverige.

Ny statistik från Högskoleverket visar att allt fler väljer att plugga i Sverige, framförallt för att utbildningen är gratis här för vissa studenter. 6.000 av landets utlandsstudenter kommer från Asien, vilket är en stor ökning jämfört med hur det har varit tidigare. Tomomi Fujita läser i Växjö. Hon har hört mycket gott om det svenska samhället, och ville lära sig mer om det.

-Jag vill lära mig det sociala systemet, det är därför jag har valt Sverige, säger Tomomi Fujita.

Är det billigare för dig att studera i Sverige?

-Ja, i mitt fall betalar mitt universitet för hyra och mat, säger Tomomi Fujita.

Men för alla är det inte billigt att läsa i Sverige. Alicia Raftery kommer från Texas i USA, och hon tvingas att betala till sitt amerikanska universitet.

-Jag tycker att utbildningssystemet här är bättre. Men för utbytesstudenter är det lite annorlunda. Våra universitet i USA tvingar oss att betala, säger studenten Alicia Raftery från USA.


Lars-Peter Hielle
nyheter.kronoberg@sr.se