Ljungby

Förskola ska drivas av anställd

Från årsskiftet kommer länet få sin första förskola som drivs som intraprenad. Det är Maj-Britt Claesson, rektor på Kungshögsenheten, som vill driva Donationgatans förskola i Ljungby som är kommunens allra största förskola.

På Donationsgatans förskola i Ljungby går hela 97 barn och här jobbar 28 vuxna. Och nu vill alltså Maj-Britt Claesson som idag jobbar som rektor inom Ljungby kommun, driva förskolan som ett självständigt företag fastän det fortfarande ägs av kommunen.

- Jag kommer ju fortfarande vara anställd av kommunen, men skillnaden blir att jag får ansvar för budget och får mer fria händer, det kommer göra att det går fortare att genomföra idéer, säger Maj-Britt Claesson. Och enligt Ulrika Richter-Malm som är barnskötare på Donationsgatans förskola så är personalen och föräldrarna positiva till Maj-Britt Claessons initiativ.

- Vi tycker det känns spännande. Jag tror att föräldrarna kommer att märka det genom att de får mer inflytande, till exempel kan vi nu ha öppet hela sommaren vilket vi inte har idag, säger Ulrika Richter-Malm. 25 februari sa barn- och utbildningsnämnden i Ljungby ja till att gå vidare med planerna, och de ska nu utforma ett förslag över hur avtalet ska se ut. Och Maj-Britt Claesson ser fram emot årsskiftet då hon hoppas kunna Maj-Britt Claesson vara igång.

- För min del blir det stor skillnaden att jag får vara ute i verksamheten mer, inte sitta i så många möten som jag gör idag, och jag tycker ju det är roligast att få vara med barnen, säger hon. Men för barnen blir det nog inga stora skillnader.

- Nej, de kommer nog inte märka av det, kanske kommer vi hitta på mer saker, men det gör vi ju redan idag, skrattar Maj-Britt Claesson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se