Ljungby

Stormen slog ut trygghetslarmen

Över hälften av de äldres trygghetslarm på landsbygden i Ljungby kommun slogs ut helt - eller delvis under stormen i fredags.

- Det är väldigt allvarligt, säger Birgitta Svensson som är äldreomsorgschef i Ljungby.

Orsaken till att trygghetslarmen inte fungerade var att telenätet slogs ut i det aktuella området. Och Birgitta Svensson är oroad över säkerheten för de äldre, säger hon.

- Trygghetslarm ska vara till för trygghet och när det börjar blåsa då blir man kanske otrygg och det är då man förväntar sig att larmen ska fungera.

Drygt 600 personer på landsbygden i Ljungby kommun är utrustade med trygghetslarm för att snabbt komma i kontakt med hemtjänsten om något händer.

Men om inte telefonerna fungerar, då fungerar inte heller trygghetslarmen.

Och i fredags under stormen slogs inte bara det fasta telefonnätet ut utan även flera mobilmaster.

Telias fasta mobiler slogs ut nästan direkt, berättar Lotta Hedman och Anette Janderå.

De sitter på äldreboendet Ljungsätra och kontrollerar trygghetslarmen via dator.

- 365 larm hade otur när det var storm sist. Det är ju mer än hälften. Det är jättedåligt.

Hemtjänstpersonalen får ta ett mycket stort ansvar när Eon, Telia och andra el- och telebolag inte klarar strömförsörjningen till masterna och ledningarna.

I fredags gick det heller inte att få kontakt med hemtjänsten, enligt Birgitta Svensson eftersom mobilerna inte fungerade.

Det här är ett allvarligt säkerhetsproblem, säger hon.

- Ja, vi försöker ju se till att hemtjänsten kommer fram i den mån de kan. I framtiden kanske vi måste skicka med motorsågar i våra hemtjänstbilar.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista