LÄNET

Kris för skogsentrepenörer - riskerar utslagning

Lönsamheten för skogsentreprenörerna har försämrats med pressade priser och ökade kostnader för drivmedel och räntor. Och nu riskerar många att slås ut. Det hävdar Ulf Sandström VD branschorganisationen SMF Skogsentreprenörerna:
- De entreprenörer som nu blöder ihjäl är en katastrof för de drabbade entreprenörerna, men på lång sikt även ett stor problem för hela skogsnäringen

Krisen för skogsentreprenörerna är värst i norra Sverige men sprider sig nu söderut, berättar Ulf Sandström. Läget har också försämrats av den milda vintern med otjälad mark som stoppat många avverkningar, kostnader för drivmedel och räntor ökar också och många entreprenörer har fastnat i räntesaxen med stora borgenslån som tvingar dem att fortsätta trots dålig lönsamhet.
Skogsentreprenörer med stora tunga slutavverkningsmaskiner drabbas hårdast. Stormarna har gjort slut på den gamla grova skogen och i den klena gallringsskogen kan man inte använda de stora maskinerna, jobben försvinner och enteprenörerna som försöker sälja möts av en iskall marknad.
Om många nu tvingas sluta är risken stor att det i framtiden blir brist på skogsentreprenörer tror Ulf Sandström.

Tomas Lidberg
tomas.lindberg@sr.se