Nytt samarbete mot vildsvin

Vildsvin som förstör bland annat betesmarker kostar markägare i Kronoberg miljontals kronor. Därför går nu Länsstyrelsen, Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, samman för att starta en dialog med markägare kring problemet.

På ett antal informationsträffar runt om i länet samlas markägare för att diskutera hur man ska hantera vildsvinssituationen och hur man ska återställa den förstörda mark som vildsvinen är orsaken till. 

-För till exempel lantbrukare kan det innebära stora ekonomiska konsekvenser. Det kan handla om en arrendator som inte har jakträtt på marken och får sina grödor förstörda av vildsvin, säger Lars-Ove Johansson på LRF.

Under det senaste året har antalet vildsvin ökat i Kronoberg. Det är dock inte bara markägare och lantbrukare som drabbas förstörelse genom djurens bökande. I Alvesta nästintill invaderades vanliga villatomter av vildsvin i somras.

-En dag när jag kom hem stod det fjorton stycken vildsvin på baksidan i trädgården och bökade, berättade Billy Svensson i Alvesta i Sveriges Radio Kronoberg i augusti förra året.

Skadorna som uppstår till följd av att vildsvin bökat på mark eller ätit upp spannmål, uppgår till flera miljoner kronor, säger Lars-Ove Johansson på LRF.

-I Älmeboda var det ett tjugotal markägare som drabbades av skador för uppemot 800.000 kronor. Det är ju ett betydande ekonomiskt bortfall, säger han.

För att råda bot på situationen kan en större avskjutning av vildsvinen komma på tal. Det genererar ekonomiska vinster, men kompenserar ändå inte de förluster som förstörelsen innebär.

-Vi får se vildsvinen som en tillgång. Men samtidigt får det inte bli så att det går oss överstyr, säger Lars-Ove Johansson på LRF.


Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se