Lessebo

Ljust för Lessebo bruk

Efter övertagandet av Klippans konkursdrabbade pappersbruk i Lessebo för ett och ett halvt år sedan har vägen varit krokig för de nya ägarna Vida. Men nu känner Vidas koncernchef Sante Dahl att man ser ljuset i tunneln.

- Det har varit en lång resa sedan övertagandet men det känns kul nu när investeringarna börjar komma på plats och vi börjar se ljuset i tunneln. Säger Sante Dahl, koncernchef på Vida.

I fredags invigdes en ny s.k. A4-linje på pappersbruket i Lessebo. Från Vidas sida vill man se det som startskottet på de hundra miljoner kronor som Vida investerat i pappersbruket.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Vida tog över det konkursdrabbade bruket. Men fram till nu har det varit mycket strul.

Höjda priser för bland annat råvaror har gjort att ekonomin blivit allt mer pressad. Därför kom det vid årsskiftet besked att 30 miljoner kronor ska sparas in och en av sparpakets konsekvenser blev att 25 anställda vid bruket varslades om uppsägning. En annan sak som inte blivit av ännu är planerna på pelletstillverkning som Vida berättade om vid övertagandet.

- Alla varsel och uppsägningar vi har varit tvungna att göra är fruktansvärt tråkiga men vi har sett till det långsiktiga och att vi ska kunna överleva på den globala marknaden. När det gäller pelletstillverkningen så är den bara lagd åt sidan. Vi kan mycket väl ta upp den igen. Säger Sante Dahl.

Om Vida hade vetat om allt strul som de första 18 månaderna innburit så är det tveksamt att man hade tagit över bruket, men nu när man ser ljuset i tunneln så är det kul säger Sante Dahl.

jocke.wallgren@sr.se