Växjö

Attraktiva hyresbostäder ombildas

Några av Växjös mest attraktiva hyresbostäder är på väg att ombildas till bostadsrätter. Men det finns kritik mot planerna och en bank backade ur finansieringen, sedan åtta av hyresgästerna sagt nej till att vara med.

Ombildningen gäller 29 lägenheter vid Växjösjön, med promenadavstånd till centrum, som verkar bli först ut med att ombildas till bostadsrätter. Något som i allra högsta grad gläder det moderata kommunalrådet Bo Frank, som gått till val på att alla som vill ska kunna köpa sina lägenheter i Växjö. Enligt honom finns det också gigantiskt mycket hyresrätter i Växjö. Men det håller socialdemokraternas Lotta Svanberg inte med om. 

-Vi är emot det förslaget. Vi tycker att det här är ett område där man behöver attraktiva hyresrätter, och vi vill bevara dem som hyresrätter. Det är ett av Växjös mest attraktiva bostadsområden, och vi tycker att det är viktigt att man har hyresrätter i sådana områden också. Det är fel väg att gå att omvandla till bostadsrätter just här, säger Lotta Svanberg.

Men trots det utmärkta läget backade den första banken. Enligt ett brev till hyresgästerna från Forum fastighetsekonomi, som sköter ombildandet, berodde det på att banken inte vill låna ut pengar för att täcka upp för de åtta hyresgäster som inte ville vara med och köpa sina lägenheter. Något som Olov Lindberg på Forum fastighetsekonomi i Malmö säger sig ha blivit förvånad över. Han säger till Sveriges Radio Kronoberg att när han arbetar med ombildningar i Skåneregionen behöver han aldrig tänka på finansieringen, men eftersom det är den första ombildningen i Växjö kanske bankerna är lite ovana.

Olov Lindberg säger dock att han inte ser några problem med ombildningen för hyresgästerna, och 21 av dem har också sagt sig vara positiva till en ombildning. En av dem är Eber Johansson.

-Jag tycker att det är positivt. Vi bor bra, vi har hög standard i lägenheten, och vi har ett bra läge. Jag ser bara positivt på det, säger Eber Johansson.


Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se