Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

" Det får aldrig hända igen"

Kommunalrådet i Älmhult, Monica Haider, är mycket skärrad efter lördagens händelse på Balders Hage i Häradsbäck utanför Älmhult där 10 ungdomar skadades när panik utbröt i kön till nöjesstället. - Det får aldrig hända igen, säger hon till Sveriges Radio Kronoberg.
Tio ungdomar skadades i trängseln utanför entrén på Balders Hage och tre av dem fick förs till lasarettet i Ljungby för vård. Många chockades och var mycket skakade och upprörda efter att ha trampats ner i trängseln. Men ingen blev allvarligt skadad. Monica Haider: - Det gick bra den här gången. Nästa gång kanske det inte gör det. Kankse man ska överväga engångsinsläpp och kanske också ställa frågan om hur stora artister man kan ta dit. Från polisen i länet är man mycket kritisk mot den typen av arrangemang som hålls i Balders Hage, dit ungdomar bussas från hela Sydsverige. Och enligt Anders Karlsson, som är operativ chef vid polisen i Kronobergs län, så har nöjesarrangemang på Balders Hage flera gånger tidigare varit på väg att gå över styr som i lördags. - Det är för många ungdomar som kommer dit samtidigt, säger Anders Karlsson. Och de som kommer har också svårt att ta sig därifrån. Ett annat problem är att många ungdomar lämnar sina jackor i bussarna och har därför bråttom att komma in. Det blir rusning till entrén. Därför efterlyser Anders Karlsson också fler entréer Yngve Svensson, som äger och driver Balders Hage, håller delvis med om polisens kritik. Men samtidigt säger han att han blev helt tagen på sängen när det gäller det stora intresset för The Sounds. - Att så många skulle komma kunde jag aldrig gissa, säger han. Uppskattningsvis kom ett 50-tal bussar till Balders Hage i lördags, bussar som ungdomarna själva bokat. Fram till i mitten av 90-talet var det Yngve Svensson själv som arrangerade de flesta bussturerna till och från Balders Hage. Det var då lättare att göra en uppskattning över hur många som kunde tänkas komma och också se till att inte alla kom på en gång. Men nu när det är ungdomarna själva som ordnar bussresorna är det ingen som vet hur många bussar som kommer och inte heller när. Yngve Svensson säger nu att han inte är helt främmande för att börja boka egna bussar igen. På tisdagskvällen hålls ett stormöte i Älmhult där räddningstjänsten, polisen, kommunen, arrangören och andra berörda parter ska diskutera vad som måste göras för att öka säkerheten på Balders Hage.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".