Ljungby

Utmaning hitta ung arbetskraft

Kommunerna i den västra länsdelen står inför stora utmaningar om de ska kunna leva och utvecklas i framtiden. För att locka och behålla den unga arbetskraften måste både privata och offentliga arbetsgivare hitta nya strategier.

Hur ska arbetsgivare i Ljungby, Markaryd och Älmhults kommuner klara av att dra till sig rätt arbetskraft? Den frågan diskuterades på ett seminarium som FoU Välfärd i södra Småland ordnade i Ljungby på torsdagen.

En av deltagarna var företagaren Jan Lindholm, som själv haft svårt att hålla kvar yngre medarbetare.

-Vi har ju problem med att rekrytera arbetskraft, så därför tyckte jag att det var lockande att se vad som drar ungdomar idag. Det har varit givande, säger han.

Jan Lindholms tillverkningsföretag Lego-Jouren har 18 anställda. De flesta är unga män, men de stannar inte så länge som Jan Lindholm skulle vilja. Många jobbar några år och försvinner sedan till nya jobb.

Den yngsta generationen är inte särskilt lojal mot arbetsgivaren. Är det något som inte passar, så går de. Det säger föredragshållaren Thomas Fürth från forsknings- och konsultföretaget Kairos Future. Arbetsgivare som vill locka till sig unga människor kan inte bara tänka tillbaka på hur det var när de själva var unga. Varje generation präglas av sin tid. De som är födda på 1940- och 1950-talet går ihop och protesterar mot sådant som de inte gillar. De yngre är individualister. Därför krävs olika strategier för olika generationer.

Vad vill de unga göra då? Design och underhållning är populärt. Inom vården vill de inte jobba.

-Det är klart att det inte känns så roligt att höra det. Men det är också en utmaning att ändra det så att det blir attraktivt, säger Kjell Pettersson, som är verksamhetschef inom Landstinget i Ljungby.

-Dels så gäller det att hitta en modell där stressen kan minska något, och att det finns en större frihet när det gäller arbetstider. Det gäller också att försöka få fram utmaningar inom vårdyrkena, säger han.

På Ljungby kommun har moderaten Ann-Charlotte Wiesel också idéer.

-Vi ska vara positiva till föräldraledigheter, vi ska vara flexibla, hitta lösningar. Lönen är självklart också en del i det hela, säger hon.

Företagaren Jan Lindholm har också funderat på vad Ljungby kommun behöver för att utvecklas och inte tappa invånare.

-Vi diskuterar det ibland, men jag har ingen riktig ståndpunkt. När jag pratar med ungdomar märker jag att man går i kommunen och utbildar sig, men sedan lockar Växjö, Halmstad och Helsingborg. Sen är väl frågan om de återvänder hem. Det är en jättetung bit, säger företagaren Jan Lindholm i Ljungby.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".