Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattentornet i Växjö får rivas

Publicerat lördag 8 mars 2008 kl 12.49

De omdiskuterade planerna på ett 16 våningar högt hus på Solberget i Växjö kan nu gå vidare. Länsstyrelsen har inget att invända mot att det gamla vattentornet rivs och ersätts med ett höghus.

Planerna på att riva det drygt 30 meter höga, gamla vattentornet på Solberget och istället bygga ett 55 meter högt hus med lägenheter blev kända för drygt två år sedan. Byggnaden skulle bli ett landmärke som syns från många olika platser i stan. NCC, som äger vattentornet, fick ett positivt förhandsbesked av kommunen. Men då ingrep Länsstyrelsen, och sa att vattentornet inte får rivas enligt den detaljplan som gäller. Då tog kommunens stadsbyggnadskontor fram en ny detaljplan, som nu varit utställd i en månad.

- Den sammanvägda bedömningen är att det visserligen kommer att påverka stadens silhuett och bli ett nytt landmärke, men det kan inte sägas utgöra en påtaglig skada på riksintresset, säger Lars Hederström som är länsarkitekt på Länsstyrelsen.

Betyder det att kommunen kan gå vidare med planerna?

- Ja, det gör det. Men det finns naturligtvis en möjlighet att någon annan än Länsstyrelsen överklagar ett antagandebeslut, säger Lars Hederström.

Länsstyrelsen anser visserligen att detaljplanen skulle ha innehållit en så kallad miljökonsekvensbeskrivning, av hur området påverkas av bygget, men kan inte tvinga kommunen att göra en sådan.

-Nej, vi har sagt vad vi tycker och sedan kan vi inte ingripa mer i det, säger Lars Hederström.

Länsstyrelsen tycker alltså inte att höghuset strider mot riksintresset, alltså att det skulle dominera för mycket över den gamla rutnätsstaden, med sin låga bebyggelse i centrala Växjö. Men att frågan är känslig märks också på Länsstyrelsen, där länsantikvarien Margit Forsström har lämnat ett eget svar.

- Jag tycker att det är ett så kraftigt ingrepp att det utgör en påtaglig skada på riksintresset, säger hon.

Hoppas du att någon ska överklaga?

- Ja, jag tycker faktiskt att det hade varit intressant om det blev prövat, säger länsantikvarie Margit Forsström.

Ärendet hamnar nu hos politikerna i kommunens byggnadsnämnd. Om de säger ja till detaljplanen, kan beslutet överklagas till länsstyrelsen.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".