Ljungby

Fördröjt beslut om skolbygge kritiseras av oppositionen

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Claes Göran Carlsson i Ljungby kritiserar nu den borgerliga alliansen för att bromsa upp besluten om den planerade om och nybyggnationen på Kungshögskolan.

- Det vore oerhört olyckligt om den här processen bromsas upp. Det finns förväntningar hos personal, elever och föräldrar att den här efterlängtade ombyggnationen äntligen ska komma igång, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Ledande allianspolitiker bromsar upp besluten om det planerade 100-miljonersbygget på Kungshögsskolan i Ljungby.

Anledningen är att det nuvarande förslaget innebär att kulturbyggnaden, den gamla realskolan, ska rivas.

Och det är en fråga som splittrar.

- Jag tycker man ska lyssna på folk i det här fallet och verkligen undersöka om det är en så stark opinionen att den ska bevaras, säger moderaten Bo Ederström som är barn- och utbildningsnämndens ordförande i Ljungby

En av dem som motsatt sig det här är folkpartisten Sten Moberg, som själv arbetar på Kungshögsskolan till vardags.

- I en stad som har en väldigt kraftig tillväxt, där det rivs och byggs mycket, är det av stor vikt att gamla byggnader som är typiska för Ljungby få finnas kvar, säger han.

Sten Moberg hänvisar också till att frågan om rivningslov inte har prövats ännu - trots att projektering och upphandling av klar.

Rivningslovet ska nu prövas av miljö- och byggnämnden i Ljungby.

Claes Göran Carlsson betonar att de tidigare besluten i barn- och ungdomsnämnden kring förslaget att bygga om och till Kungshögsskolan tagits i politisk enighet och han är tveksam till om det över huvud taget behövs ett politikerbeslut för att riva den gamla realskolan.

Han säger att det är mycket viktigt att de ursprungliga planerna fullföljs.

- Annars tvingas man förmodligen backa och göra om upphandlingsförfarandet. Det tror jag inte är lyckligt för någon inblandad, säger ClasGöran Carlsson.

Enligt förslaget som ligger ska skolbyggnaden, unik i sitt slag i Ljungby med sina stenväggar och marmortrappor, rivas och ersättas med en fotbollsplan i stället.

nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".