Skatteverket "glömde" tips om grova skattebrott

Skatteverket fick uppgifter om skattebrott för miljontals kronor inom skogsbranschen - för närmare ett år sedan. Det framgår av ett brev som Sveriges Radio Kronoberg tagit del av. Trots det har inget hänt ännu.

Skattekontoret i Uppsala fick ett tipsbrev i juni förra året. Enligt uppgifterna i brevet handlar det om miljonbelopp i sociala avgifter som skulle ha betalats i Sverige för polska skogsarbetare som arbetat i landet.

Först efter en och en halv dags efterforskning säger sig skattekontoret i Uppsala ha hittat brevet och hänvisar sedan till att det är sekretessbelagt.

- Jag kan bara bekräfta att det finns ett tips, säger Anders Bäck som är enhetschef vid skattekontoret i Uppsala.

Sveriges Radio har tidigare berättat att det finns ett avancerat upplägg inom skogsbranschen för att kringgå svenska lagar och avtal, bland annat innebär det att företag undvikit att betala sociala avgifter i Sverige. Och det är just det här som tipset till skatteverkets Uppsalakontor handlar om.

Men Pia Bergman som leder skatteverkets projekt Uthyrning av arbetskraft säger sig inte ens känna till brevet till Uppsalakontoret.

- Jag har inte fått det tipset på mitt bord, säger hon.

Hur skatteverket har hanterat uppgifterna om skattebrott är alltså sekretessbelagt. Men det har hittills inte lett fram till några konkreta beslut - även om Pia Bergman säger att hon anser att tipset är mycket värdefullt. Men att allt tar tid inom skatteverket.

- Från det att vi får in ett tips tar det många gånger över ett halvår innan vi överhuvudtaget kan hitta en ledig resurs som kan börja jobba med det. En verksamhet som inte sköts enligt skattelagarna kan alltså pågå ett år efter det att ni fått in tipset?

- Ja, det kan det göra, säger Pia Bergman.


Anna-Lena Norberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".