Lättare att släktforska i Kronobergs län

Med Internets hjälp blir det nu enklare att släktforska. Detta tack vare en ny databas där man snabbt och lätt kan få fram namn och bilder på sina förfäder. Tjänsten som kallas Genline finns nu tillgänglig på Emigrantinstitutet i Växjö, men även på bibiotek och landsarkiv runt om i Sverige.
För 10 år sedan började släktforskare i Norrland utveckla en databas för att förvara allt det som står skrivet i de svenska kyrkoböckerna. Om ett år kommer arkivet vara färdigt och databasen kommer då innehålla runt 40 miljoner sidor. Men redan nu kan de som valt att abonnera på tjänsten, med några enkla knapptryckningar, följa sin släkts viktigaste händelser, såsom födsel, bröllop och barnafödande. Man kan också leta efter släktingar i andra länder. Detta har gjort att intresset för databasen varit stort i USA, där många vill få kontakt med släktningar i Sverige, och veta mer om de förfäder som utvandrade till Amerika.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".