Ljungby

Smålands museum dömer ut planerad skolrivning

Smålands museum riktar nu hård kritik mot förslaget att riva Rosa huset, den gamla realskolan i Ljungby. En rivning är samhällsekonomiskt oacceptabel och bryter mot plan- och byggplanens intentioner, enligt muséet.

Frågan om Rosa husets öde har aktualiserats i samband med att Kungshögsskolan i Ljungby ska byggas om och till för drygt 100 miljoner kronor.

Byggnaden, som är en del av Kungshögsskolan, är på runt 3000 kvadrat och byggdes i början av 1900-talet med en halvmeter tjocka stenväggar.

Enligt det förslag som en enig barn och utbildningsnämnd i Ljungby ställt sig bakom ska Rosa huset rivas och ersättas med en fotbollsplan i stället.

Men en rivning är oacceptabel, både ur kulturhistoriskt och samhällsekonomiskt perspektiv, anser Smålands museum.

Skolan är ett landmärke i Ljungby stad, ett omistligt karraktärshus. En ombyggnation är enda försvarbara alternativet, skriver Smålands museum i ett yttrande till Ljungby kommun.

I slutet av april ska miljö- och byggnämnden ta beslut om byggnaden ska rivas eller inte.

Inom alliansen som styr i Ljungby går meningarna helt isär. Nämndens ordförande, centerpartisten Marianne Eckerbom tillhör dom som säger nej till en rivning. Men hennes partikollega, kommunalrådet carina bengtsson vill ha bort den gamla kulturbyggnaden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".