Stora förändringar väntar landsbygdsskolor

Det kan snart bli stora förändringar för flera landsbygdsskolor i Växjö kommun. På onsdagen tar skol- och barnomsorgspolitikerna ställning till en utredning, som innebär att de tre grundskolorna i Tolg, Dädesjö och Värends Nöbbele görs om till så kallade F3-skolor, och eleverna i årskurs 4 - 6 flyttas till andra skolor.
Bakom utredningen ligger den omfattande lokalöversyn som kommunen just nu genomför. I Tolg är det till exempel tänkt att barnen i årskurs 4 - 6 ska få gå i skolan i Braås eller Söraby. Då blir det plats i Tolgs skola för ortens förskolebarn, och kommunen kan göra sig av med förskolelokalerna, vilket innebär en besparing på omkring 300 000 kronor om året. Utredningen har mötts av kritik både från föräldraföreningen, eleverna och lärarna på skolan. Läraren Kristina Månsson säger till SR Kronoberg att hon tror att det här är ett steg mot att lägga ner skolan helt och hållet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".