Kronoberg

Länet nobbar hedersvåldspengar

För andra året i rad utmärker sig Kronoberg med att var det enda länet i hela landet som säger nej till statliga pengar för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Vare sig kommuner eller organisationer i länet har visat något intresse för de miljoner som regeringen satsar på det här området. 

-Det är ju tragiskt att kommuner och organisationer inte utnyttjar möjligheten att söka de här pengarna, säger Perarne Petersson, som är socialdirektör på länsstyrelsen i Kronobergs län och som administrerar pengarna.

Alla grannlän, Jönköping, Kalmar, Halland, Skåne och Östergötland, och alla andra länsstyrelser i hela landet, vill vara med och dela på de drygt 28 miljoner kronor som regeringen i år delar ut för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Men inte en enda krona går alltså till Kronobergs län i år heller, trots att den här problematiken är lika aktuell här som i övriga Sverige.

-Hedersrelaterad problematik finns i alla åtta kommunerna, säger Anders Svahn som är Kronobergspolisens kontaktperson för hedersrelaterat våld.

Länsstyrelsen har fortfarande kvar runt 400 000 kronor att söka från de pengar som den förra regeringen delade ut redan 2006.

Varför Kronoberg utmärker sig finns det egentligen ingen uttömmande förklaring till. Men Perarne Petersson på länsstyrelsen säger sig ha stött på en faktor som kan spela in.

- Vi har fått tydliga signaler från kommunerna att det har funnits en trötthet att söka de här pengarna. Det krävs för mycket av arbetsinsatser för att söka, säger Perarne Petersson.

Då får ni väl hjälpa dem?

-Vi har inte möjlighet att hjälpa kommunerna. Det är kommunerna själva som måste söka pengarna och formulera sina ansökningar, säger Perarne Petersson.

För att Kronobergs län inte ska fortsätta att gå miste om de resurser som regeringen satsar på att motverka hedersrelaterat våld, anser Anders Svahn att regionförbundet Södra Småland nu bör tar tag i frågan.

- Det skulle betyda att alla kommunerna vore uppdaterade. Och i den nya socialtjänstlagen står det ju att kommunerna ska skydda dem som vistas i kommunen, säger Anders Svahn på Kronobergspolisen.


Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista