Hedersrelaterat våld en regionfråga

Hedersrelaterat våld blir nu en fråga för Regionförbundet.

Som vi berättade imorse är Kronobergs län det enda länet i hela landet där varken kommuner eller organisationer visat något intresse av dom miljoner som regeringen satsar på det här området.

Men Arne Karlsson som är ledamot i Regionförbundets styrelse och kommunalråd i Tingsryd anser att det vore bättre att Regionförbundet tar tag i frågan.

Regeringen delar i år ut 28 miljoner kronor för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck. Och alla länsstyrelser i landet utom just Kronoberg är med och delar på pengarna.

Anledningen till att Länsstyrselsen inte ansökt om några pengar i år är att varken kommuner eller organisationer visat något intresse.

Länsstyrelsen har till och med har kvar runt 400 000 kronor från dom pengar som delades ut 2006, pengar som inte gått åt.

Och det är dom pengarna som Arne Karlsson anser att Regionförbundet nu bör ansöka om.

Även ordföranden i Regionförbundet centerpartisten Marie-Louise Hilmersson är positiv och säger att hon efter Sveriges Radio kronobergs inslag i morse har tagit upp frågan med regiondirektören.

Däremot har varken hon eller Arne Karlsson några konkreta idéer på vad pengarna ska användas till.

Och att kommunerna i Kronobergs län hittills inte sökt några pengar beror troligen just på att hederrelsaterat våld i små kommuner som hans egen, Tingsryd, hitills inte varit något problem.

Men enligt Kronobergspolisen så förekommer det här redan överallt, i alla kommuner.

Nyheter Kronoberg

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista