Missbruk kräver stödinsatser

Att allt fler unga människor missbrukar ställer högre krav på stödinsatser från kommunerna.

Det märks bland annat på ungdomsbasens sex lägenheter för unga missbrukare i centrala Växjö.

Där tvingas man använda lägenheterna till andra grupper än vad som var tänkt från början.

Torbjörn Asp som är gruppledare på Ungdomsbasen säger att lägenheterna först var tänkta att användas av de ungdomar som kommit lite längre bort ifrån sitt missbruk, som en stabil grund för att kunna ta sig vidare i livet.

- Nu har vi fått prioritera de som kanske varit värst ute. Och då blir det ju också så att det fungerar ett par veckor och sen återfaller man i missbruk. Då får man lämna lägenheten och komma tillbaka när man kan visa att man är drogfri, säger Torbjörn Asp.

Ungdomsbasen öppnade sin verksamhet i november förra året. Då samlades alla stödinsatser för unga missbrukare mellan 20 och 30 år på ett och samma ställe.

Idag får ett åttiotal ungdomar hjälp med olika missbruksproblem.

Och just heroinet är ett stort problem.

- Det här har ju formligen exploderat i Växjö på ett års tid. Vi har ju märkt att de unga människor vi har fått kontakt med har haft ett heroinmissbruk i väldigt stor utsträckning, säger Torbjörn Asp.

Att kommunen har samlat sin verksamhet på ett och samma ställe och att polisen arbetar aktivt med frågan tror Torbjörn Asp är viktiga åtgärder för att på sikt kunna minska missbruksproblemen i kommunen.

- Jag tycker att det här är på gång och jag ser med tillförsikt framåt att vi kan få bukt med det här problemet. Kanske inte att vi kan komma så långt att vi inte har något heroin i Växjö men i vart fall att vi kan bromsa och motverka det.

Nyheter Kronoberg

jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista