Kronoberg

Få vaccineras mot pollenallergi

Nu i april börjar den svåraste tiden på året för alla pollenallergiker. En av dem är Petronella Magnusson från Växjö. Hon är en av få ungdomar i Kronobergs län som behandlas med vaccination på allergimottagningen på Växjö lasarett.

Petronella Magnusson är allergisk mot pollen och gräs och även mot pälsdjur.

-Det är besvärligt att vara ute, det kliar i ögonen, rinner ur näsan och man blir trött, säger Petronella Magnusson.

Hon tycker att det blivit bättre efter vaccinationen. Allergin har gjort att hon tvingades sluta spela fotboll, och att spela golf kan också vara besvärligt, även om det går bättre med medicinerna. 

Vaccination är än så länge förbehållet de med riktigt svåra allergier, och den innebär många sprutor under lång tid. Enligt barnläkaren Thony Hörberg är det omkring 30 barn och ungdomar som vaccineras mot allergier på Växjö lasarett.

För de flesta med måttlig pollenallergi räcker en vanlig receptfri allergitablett, enligt Thony Hörberg. Tabletten kan kompletteras med nässpray eller ögondroppar.

-Det hjälper det stora flertalet med pollenbesvär, säger barnläkaren Thony Hörberg.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".